Mandy Mariska Eggerding [1968] is theatermaker en dichter.

zij studeerde aan de School voor Fotografie in Den Haag en de Kunstacademie St. Joost in Breda om uiteindelijk haar plek te vinden op de Mimeopleiding [fysiek beeldend-theater] van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In juni 2022 studeerde zij onder begeleiding van dichteres Sasja Janssen af aan de schrijversvakschool.

Theatergroep Vendetta
Zij richtte, samen met de beeldend kunstenaars Peter Day en Rogier Alleblas, Theatergroep Vendetta op, waarmee zij performances, po√ętische films, installaties en multidisciplinaire theatervoorstellingen maakte. Daarnaast regisseerde en schreef zij een dertigtal voorstellingen voor en met jongeren.

In 2019 won zij de Meander – Rob de Vos Dichtprijs – met het gedicht ‘In alles’ en werd een gedicht van haar gekozen voor de shortlist van de Debutantenschrijfwedstrijd.

Door ‘Dichters in de Prinsentuin’ werd zij uitgenodigd om op te treden in de loofgangen van de Prinsentuin. Helaas kon het festival in zijn oorspronkelijke vorm niet doorgaan en is er gezocht naar een alternatieve vorm. Zo is haar werk te horen in de Vers-app, is er een gedichten-fiets-route en verscheen in juli 2020, werk van haar in de Dichters in de Prinsentuin-Bijlage, van de Groene Amsterdammer en de festivalbundel.

Ook in het jaar 2021 werd zij uitgenodigd door Dichters in de Prinsentuin. Dit keer ging het festival wel door en droeg zij haar gedichten daar begin juli voor op het festival.

De Gedichtenwedstrijd
In het voorjaar van 2021 werd het gedicht – Precies daar – gekozen voor de top honderd van De Gedichtenwedstrijd.

Meander
Als aanstormend talent werd zij gevraagd voor een interview op literair e-magazine voor Nederlandstalige poezie – Meander. Alja Spaan interviewde haar. Het interview is te lezen op de site van literair platform Meander.

Liegend Konijn
In April 2021 werd de cyclus – Oefeningen in zijn – bestaande uit negen gedichten, gepubliceerd in het voorjaarsnummer van literair tijdschrift Het liegend konijn.

Onbederf’lijk Vers
In mei 2021 verscheen de gratis te bestellen festival-bundel van het Nijmeegse festival Onbederf’lijk Vers, met daarin de gedichten – In Alles – en – Vandaag stel ik mezelf een lager doel dan haalbaar –

Oostende poezieprijs
In februari 2022 werd het gedicht – Purgatorio – genomineerd voor de Oostende Poezieprijs

Schrijversvakschool
In Juni 2022 studeerde zij af met – alles komt zoals het valt. Een kleine veertig gedichten.
In de laatste fase van de opleiding werd zij begeleidt door dichteres Sasja Janssen. Meelezers van haar eindwerk waren Patricia de Groot en Piet Gerbrandy.

DIG
in juli 2022 werden drie gedichten gepubliceerd op het digitale platform van literair tijdschrift De Gids.

Harelbeke
In januari 2023 kreeg het gedicht – Dauwkamer – een eervolle vermelding namens de jury van de Harelbeekse poezieprijs.

Het gezeefde gedicht
In april 2023 werd het gedicht – Fik – uitgekozen voor het Vlaamse literair platform ‘Het gezeefde gedicht’
https://www.hetgezeefdegedicht.be/2023-04.php