Geslaagd

Ik lees de laatste tijd regelmatig columns en interviews met of van jonge moeders waarin zij vol trots zich afzetten tegen het moederschap. Sommigen schreeuwen bijna van de daken ‘ik ben geen geboren moeder, ik heb meer nodig in mijn leven’ of ‘ik verveel me te pletter met ‘het’ kind’, ‘ ik ben blij als ‘het’ naar de crèche is.’
Naast dat ik een plaatsvervangend verdriet voel voor ‘het’ kind wat dit ongetwijfeld als jong volwassenen terugleest, zie ik het als een nieuwe stroming die past bij de prestatiemaatschappij. Iedereen moet iets zijn, iedereen moet laten zien hoeveel hij waard is en helaas heeft moederschap weinig aanzien op de maatschappelijke ladder.
Ik moet hier aan denken zo in deze week. Deze bijzondere week. Een week waarin veel jongeren hun diploma haalden maar ook voor de ouders waarvan hun kind een diploma haalden. Ik had eigenlijk niet verwacht dat ik het zo zou voelen maar het voelt als een mijlpaal. Niet om dat diploma, iedereen die me een beetje kent weet dat ik daar weinig waarde aan hecht, maar natuurlijk toch ook om dat diploma want het is binnen deze maatschappij het entree kaartje om verder te mogen ( als je dat tenminste wil). Belangrijker is denk ik, hoe ik me deze week realiseer hoe groot mijn kindje is geworden. Als ik naar mijn omslagfoto op Facebook kijk, waarop hij staat, zie ik een zelfverzekerde, stralende, jonge man. Voor anderen niet zichtbaar zie ik er doorheen dat nieuwsgierige baby’tje met die grote blauwe ogen en voel ik nog zijn perzik-huidje. Ik zie ook nog steeds dat kleine tengere kleutertje wat overal op klom, dat energieke jongetje wat zichzelf perfect diabolo leerde spelen vanuit YouTube filmpjes en daarnaast lonkt guitig de tiener die al vlug van watervallen sprong, met de scooter over koh Tao scheurde en er leerde duiken. De tiener die samen met hele leuke andere jongeren een nieuw eigen dorp creëerden in Amsterdam, een hechte, eigengereide vrienden club waarbij gender een veel minder benauwende rol toebedeelt kreeg dan anderen voor hen deden. Ik zie de jongen, inmiddels langer dan ik, ’s nachts in grachten springen en andere grenzen verleggen. Naast mijn kind zie ik mijzelf in al mijn verschijningsvormen van de afgelopen jaren. De jonge, onervaren moeder en de bijbehorende worsteling van het net moeder zijn, geen gebruiksaanwijzing hebben en toch zoveel verantwoording krijgen over een nieuw leven. Ik herinner me hoe zwaar dat was maar ook hoe met mijn zoon er een nieuwe wereld bij kwam. Een wereld waarin je opnieuw mocht vertragen zoals je dat zelf als kind deed, echt kijken naar alles om je heen, de tijd nemen voor de dag, je weer verwonderen omdat hij je essentiële vragen stelt of langer stil staat bij de vergeten schoonheden van de dag. Ik herinner me al die grote en kleine geweldige momenten, aprilfeesten met een mooi nieuw mensje op onze schouders, de vader monterend in de filmacademie met baby zoon ernaast slapend, boekjes lezen op de bank bij de open tuin deur in het kleine huisje op de Rombout hogerbeetsstraat, door een kleurig en geurend India lopen met die kleine beentjes schuin om mijn heup, puzzelen op de grond in een zonovergoten kamer, steltlopen voor de deur, hem naar school brengen met het kleine zadeltje voor op de fiets en samen zingen, al die andere ouders op de school met vergelijkbare kindjes, die vrienden werden en ons leven verrijkten en zoveel meer. Een hoofd vol.
Maar nu, nu is hij klaar met de middelbare school en weet ik dat hij binnenkort vertrekt voor een reis. Hij zal niet meer thuis zijn. Hoe lang weet hij nog niet, een half jaar tot anderhalf jaar. Hij vliegt straks letterlijk uit. Een nieuw deel leven wacht voor hem maar ook voor mij, voor ons.
Deze week heeft daardoor ook iets weemoedigs, iets trots weemoedigs. Hij is geslaagd, ja, wat een geslaagd deel leven is hij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.